Verhuurders vrije sector vragen inkomensgegevens

Verhuurders vrije sector vragen inkomensgegevens

Er zijn nog steeds verhuurders die inkomensgegevens opvragen van mensen die een vrijesectorwoning huren. De fiscus kan dat naar eigen zeggen niet voorkomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst na berichtgeving van Het Parool.

Het is niet de bedoeling dat verhuurders gegevens opvragen over bewoners van een vrijesectorwoning. Verhuurders van sociale huurwoningen mogen sinds 2013 wel inkomensgegevens opvragen, omdat zij moeten kunnen vaststellen hoe hard de huren mogen stijgen. De huurverhogingen van sociale huurwoningen zijn namelijk inkomensafhankelijk. In de vrije sector zijn alleen de voorwaarden van een huurcontract bepalend voor huurstijgingen.

De fiscus kan naar eigen zeggen “in technische zin” niet voorkomen dat onterecht inkomensgegevens worden opgevraagd. Bij de Belastingdienst is namelijk niet bekend of een huurwoning geliberaliseerd wordt verhuurd. “De verhuurder wordt indringend gevraagd of alle woningen waarvoor hij indicatie opvraagt wel onder de inkomensafhankelijke huurverhoging vallen?, stelt de woordvoerder. De verhuurder moet die bewering aanvinken voor hij verder gaat. “Als hij dus toch voor verkeerde woningen inkomensindicaties opvraagt, is dat echt een grove fout van de verhuurder.”

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd