Vermogen Nederlands huishouden daalt niet meer

Vermogen Nederlands huishouden daalt niet meer

Het gemiddelde Nederlandse huishouden had in 2014 een vermogen van 19.000 euro. Dat is evenveel als in 2013 en het is voor het eerst sinds 2008 dat er een einde is gekomen aan de daling van de vermogens.  Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Er is nog wel een enorm verschil tussen het vermogen van Nederlandse huishoudens voor de crisis en nu. Voor het begin van de crisis had een gemiddeld huishouden 47.000 euro. Tussen 2008 en 2013 daalde dat naar 19.000 euro. Dat is een achteruitgang van 60 procent. Dat is vooral te wijten aan de daling van de woningwaarde. Het vermogen van huishoudens wordt berekend door te kijken naar alle bezittingen. Vervolgens worden alle schulden daarvan afgetrokken. Het belangrijkste bezit van een Nederlands huishouden is veelal het huis. Daarna volgen bankrekeningen. De hypotheek is de belangrijkste schuld. De waarde van de woning is in de afgelopen zeven jaar sterk gedaald, vandaar ook de drastische achteruitgang van het gemiddelde vermogen.
Laren is de rijkste gemeente van Nederland. Het gemiddelde vermogen was daar 250.000 euro. In de top 10 staan verder veel kleine gemeenten in Noord-Brabant, zoals Haaren, Oirschot en Sint Anthonis. Daar wonen relatief veel ouderen. Zij hebben flink wat vermogen opgebouwd, aldus het CBS. De armste gemeente is Lelystad met een gemiddeld vermogen van 1.600 euro.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd