Vermogensrendementheffing kan onrechtmatig zijn

Vermogensrendementheffing kan onrechtmatig zijn

Wie in de afgelopen jaren meer belasting over vermogen heeft betaald, dan het vermogen aan rente of ander rendement opleverde, kan mogelijk succesvol in beroep tegen de vermogensrendementheffing.

Dat is het advies van advocaat-generaal René Niessen. Volgens hem is een belasting (van effectief 1,2 procent) die hoger is dan het rendement op vermogen in strijd met het recht van eigendom zoals geformuleerd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Niesen komt tot dat advies in een zaak die sinds 2011 speelt. Een in Noorwegen wonende Nederlander die belasting moet betalen voor zijn huis in Nederland vond de belasting onrechtvaardig. In zijn advies noemt Niesen de vermogensrendementsheffing ´onhoudbaar´, ´willekeurig´, ´onvoorspelbaar´ en ´disproportioneel´.
De advocaat-generaal vindt het niet eerlijk dat ´mensen die zeer verschillende resultaten behalen op hun vermogen, hetzelfde percentage belasting betalen´. Niessen: ´Wanneer dit vaste percentage belasting niet kan worden betaald uit de opbrengst van het vermogen, is er sprake van een oneigenlijke ontneming.´ En dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd