Verschillen op huizenmarkt door vergrijzing

Verschillen op huizenmarkt door vergrijzing

Door de vergrijzing blijven de huizenprijzen en het aantal verkochte woningen in de uithoeken van Nederland achter bij de Randstad. Dat concludeert ING in een rapport over de Nederlandse woningmarkt.

De huizenprijzen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en de regios daar omheen stijgen het sterkst, terwijl de prijzen in de provincies Drenthe, Limburg en Zeeland steeds meer onder druk komen te staan van vergrijzing. “Jongeren zorgen voor dynamiek op de woningmarkt, zij verhuizen vaker en brengen inkomensontwikkeling mee. Waar het aantal huishoudens het snelst toeneemt en de koopkracht het hoogst is, stijgen de prijzen het hardst”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING.

Ook het hogere inkomensniveau in de Randstad zorgt voor hogere huizenprijzen. Blom: “Mensen met een opleiding zijn jong en gaan vaak in de stad wonen. Zij hebben veel kans op een baan en op een groeiend inkomen.” Met name in Utrecht en Amsterdam is het opleidingsniveau van de inwoners erg hoog.

Buiten de Randstad is de situatie anders. Het aantal huishoudens is in de regio wel op peil, maar er is weinig dynamiek, waardoor er geen druk ontstaat op de huizenprijzen. ?Wie daar een woning wil kopen, moeten daarom op andere zaken letten, zegt Blom. “Woongenot speelt hier een belangrijkere rol. De kans op winst bij verkoop is klein, maar je hebt ook minder hoge lasten.”

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd