Vertrouwen in woningmarkt daalt verder

Vertrouwen in woningmarkt daalt verder

Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is voor het eerst in 4,5 jaar negatief. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de regio’s Oost- en Zuid-Nederland is het vertrouwen weg.
De Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH) kwam in maart uit op 99 punten, 1 punt onder de neutrale waarde van 100. Ruim 4 op de 10 Nederlanders vindt het momenteel een (zeer) ongunstige tijd om een woning te kopen. Ruim de helft van de starters, mensen die hun eerste eigen huis willen kopen, noemt daarvoor als belangrijkste reden de slechte betaalbaarheid van een koopwoning. Mensen die weinig of geen vertrouwen hebben in de ontwikkelingen op de huizenmarkt zullen de koop van een woning uitstellen of er geheel vanaf zien.
Doorstromers, mensen die willen verhuizen, zien het iets minder somber in. Toch vindt een derde het nu geen gunstige tijd om een ander huis te kopen. Dat komt vooral door de vaak erg beperkte keuze aan geschikte woningen, of er moeten zoveel concessies worden gedaan, dat het enthousiasme snel afneemt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd