Vertrouwen woningmarkt stijgt minder snel

Vertrouwen woningmarkt stijgt minder snel

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft ook in 2016 onverminderd groot, maar staat wel steeds meer onder druk. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt toonde in 2015 weliswaar recordwaarden, maar liet niet zulke spectaculaire stijgingen zien als in 2013 en 2014. Het sterk toegenomen vertrouwen is volgens woningmarktexpert Bob Maas van Vereniging Eigen Huis vooral te danken aan de lage hypotheekrente. Maar ook economische groei, een schaars woningaanbod in populaire gebieden en consumenten die hun verhuiswens niet langer uitstellen, dragen daaraan bij. Wel kan een substantiële rentestijging leiden tot nieuwe problemen op de woningmarkt.

Ook krijgen consumenten met aangescherpte hypotheekregelgeving te maken. Zo kan per 1 januari nog maximaal 102% van de woningwaarde worden geleend. De koopsom van een woning mag sinds dit jaar niet meer dan 225.000 euro bedragen om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie. Ook wordt de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens iets verlaagd.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd