Voor veel huishoudens geen hogere hypotheek

Voor veel huishoudens geen hogere hypotheek

Minister Stef Blok van Wonen stelde vorige week dat consumenten door inkomensstijgingen en koopkrachtmaatregelen volgend jaar een hogere hypotheek kunnen krijgen. Hij concludeerde dat op basis van de nieuwe leennormen van het Nibud.

Een aantal hypotheekketens is nagegaan of de conclusie van de minister klopt. Zij zijn minder optimistisch dan Blok. Voor een grote groep huishoudens gaat de maximale hypotheek volgend jaar helemaal niet omhoog. Stellen en alleenstaanden die een huis kopen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en tien jaar vaste rente kunnen juist minder lenen. Ook mensen van wie het inkomen niet stijgt, kunnen minder lenen.

Blok gaat uit van een scenario waarin alle inkomens gemiddeld met 1,6% stijgen. Ook wijken veel mensen af van de gemiddelde rentetarieven waar het Nibud van uitgaat. Volgens de berekeningen kunnen de meeste huishoudens bij een ongewijzigde rente ongeveer tussen de 3500 euro en 12.000 euro minder lenen. Vooral starters, alleenstaanden en lage middeninkomens met een NHG-hypotheek, zien hun mogelijkheden beperkt worden.  

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd