Vooral ouderen hebben aflossingsvrije hypotheken

Vooral ouderen hebben aflossingsvrije hypotheken

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een aflossingsvrije hypotheek, eventueel in combinatie met een andere hypotheekvorm. Met name 60-plussers hebben zon hypotheek, veel vaker dan jongere huiseigenaren een aflossingsvrije hypotheek.

Met de leeftijd neemt het aandeel aflossingsvrije hypotheken flink toe, aldus het CBS. Van de jongere woningeigenaren heeft 10 procent alleen een aflossingsvrije hypotheek, van de 60-plussers 43 procent. Volgens het CBS kan dat ook komen omdat veel 60-plussers een nieuwe hypotheek hebben afgesloten om bijvoorbeeld de overwaarde van hun huis te verzilveren, waarbij zij vooral voor een aflossingsvrije hypotheek hebben gekozen. Ruim een derde van de woningeigenaren van 60 jaar en ouder heeft overigens geen hypotheek meer op de woning. Jongeren tot 30 jaar hebben vooral enkelvoudige, niet-aflossingsvrije hypotheken. De spaarhypotheek is de meest voorkomende vorm.
Zestigplussers bezitten de duurste woningen en hebben het laagste afgesloten hypotheekbedrag. De gemiddelde woningwaarde is ruim 300.000 euro, het gemiddelde afgesloten hypotheekbedrag is 137.000 euro.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd