Voorstel om partneralimentatie te verkorten naar vijf jaar

Voorstel om partneralimentatie te verkorten naar vijf jaar

VVD, D66 en de PvdA willen de partneralimentatie alsnog inkorten van twaalf naar vijf jaar. De partijen vinden de huidige wetgeving te ouderwets.

De partijen vinden dat gescheiden mensen zich tegenwoordig zelf kunnen redden. De duur van partneralimentatie bedraagt momenteel volgens de wet de helft van het aantal jaar dat het huwelijk heeft geduurd, met een maximum van twaalf jaar. De drie partijen wilden de alimentatieduur al eerder verkorten. Een eerder voorstel kreeg geen goedkeuring van de Raad van State die vond dat het plan er onvoldoende rekening mee hield dat sommige vrouwen op het moment van echtscheiding een grote achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

Op de nieuwe wet worden twee uitzonderingen gemaakt. Het gaat dan om een huwelijk dat langer dan vijftien jaar heeft geduurd en waarbij de partner tegen de AOW-leeftijd aanloopt. Hij of zij heeft dan nog recht op maximaal tien in plaats van vijf jaar alimentatie, omdat het lastiger is om een baan te vinden. Ook wordt er een uitzondering gemaakt voor huwelijken met kinderen onder de twaalf jaar. Voor hen verandert er niets. Mensen die zorg dragen voor kleine kinderen hebben nog maximaal twaalf jaar recht op partneralimentatie. CDA en de ChristenUnie, die nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer zijn nog niet zeker over hun steun aan het wetsvoorstel.


Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd