Vrijstaande woning stijgt minst snel in prijs

Vrijstaande woning stijgt minst snel in prijs

Niet elk type woning profiteert evenveel van het herstel op de woningmarkt. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 51.400 respondenten per dag.

Vrijstaande woningen zijn sinds het dal slechts 1,6% in prijs gestegen. Bij verkoop leveren dit soort woningen nog altijd bijna een kwart (23,4%) minder op dan tijdens de hoogtijdagen van voor de crisis. De verwachting was dat het aantal verkopen in het eerste kwartaal terug zou vallen, mede als gevolg van het terugschroeven van de maximale schenkingsvrijstelling. Maar er gingen juist bijna 20% méér woningen van hand tot hand dan in het eerste kwartaal van 2014. In maart werden er, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 14 duizend woningen verkocht. Dit zijn er bijna net zoveel als in 2008, de hoogtijdagen van voor de financiële crisis.

Het aandeel consumenten dat huizenprijzen in de eigen straat ziet stijgen, overtreft inmiddels voor het eerst het aandeel dat prijzen ziet dalen, zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Met name in de Randstedelijke provincies stijgen prijzen fors. Dit komt met name door de aantrekkende vraag in de grote steden in die provincies. Zo zijn koopwoningen in Amsterdam sinds het dieptepunt van 2013 al bijna 13% duurder geworden. In Utrecht zijn woningen al weer ruim 8% duurder. Vooral de goedkopere typen woningen worden weer meer waard, maar het prijsherstel bij vrijstaande woningen blijft duidelijk achter.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd