VVD wil versimpeling belastingstelsel

VVD wil versimpeling belastingstelsel

Belastingen zouden niet gebruikt moeten worden om de samenleving te prikkelen, te sturen en te beïnvloeden. De VVD wil daarom een versimpeling van het Nederlandse belastingstelsel. Dat schrijft Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, in een open brief in De Volkskrant.

Zijlstra vindt het belastingstelsel verworden tot een moloch die op een onzinnige manier geld rondpompt en een maakbare samenleving nastreeft. Hij signaleert een wildgroei aan fiscale prikkels om de keuzes van mensen te beïnvloeden. Keuzes om wel of niet zonnepanelen op het dak te leggen, te roken, elektrisch te rijden, schulden te maken of groen te beleggen. Daardoor zijn we het overzicht volledig kwijt geraakt.

Kees van Dijkhuizen, nu de financiële man van staatsbank ABN Amro, heeft voor het kabinet al in 2012 de contouren van een nieuw en vereenvoudigd belastingstelsel geschetst. Hij wil ook een groot aantal aftrekposten en belastingkortingen afschaffen en de huidige vier belastingschijven terugbrengen naar twee, waarbij bijna twaalf van de dertien miljoen belastingbetalers in de eerste vallen. Verder moet voor iedereen de maximale hypotheekrenteaftrek uiteindelijk 30 procent worden en gaan AOWers hetzelfde belastingtarief betalen als werkenden. Van Dijkhuizen betaalt zijn plannen vooral met een btw-verhoging.

Het kabinet reageert uiterlijk 1 juli op de voorstellen van Van Dijkhuizen bij monde van de staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd