Wanbetalersregeling zorg slecht uitgevoerd

Wanbetalersregeling zorg slecht uitgevoerd

De wanbetalersregeling, waar mensen onder komen te vallen als zij hun verplichte zorgpremie niet betalen, wordt slecht uitgevoerd. Dat blijkt uit het onderzoek Zorgen voor de toekomst van de Nationale ombudsman.

Als iemand de verplichte zorgpremie niet betaalt, kan hij in de wanbetalersregeling terechtkomen. In dat geval neemt het Zorginstituut de inning over van de zorgverzekeraar en komt er een opslag op de premie. Ongeveer 300.000 burgers hebben met de regeling te maken. Al jaren krijgt de ombudsman klachten over de uitvoering van de regeling. Wanbetalers worden op een onvriendelijke manier behandeld en van het kastje naar de muur gestuurd. Soms wordt door de zorgverzekeraar na jaren en zonder aankondiging plotseling geld geïnd.

Zorginstituut Nederland, dat met de uitvoering is belast, erkent dat er problemen zijn en draagt de taak per 1 januari over aan een andere publieke dienstverlener, CAK. Die heeft aan de ombudsman toegezegd serieus met de aanbevelingen in het rapport aan de slag te gaan.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd