We hebben meer bezittingen en meer schulden

We hebben meer bezittingen en meer schulden

Nederlandse huishoudens hebben in de afgelopen decennia zowel meer bezittingen als meer schulden. Dat komt o.a. door overheidsmaatregelen op het gebied van pensioenen en wonen. Dat meldt De Nederlandsche Bank in een rapport.

De overheid stuurt met fiscale prikkels het gedrag van huishouden op het gebied van pensioen en van wonen. Dat is geen samenhangend beleid. Als deze prikkels beter op elkaar zouden worden afgestemd, dan is dat goed voor de huishoudens en voor de economie. De afgelopen decennia zijn de inkomsten en uitgaven van een huishouden enorm toegenomen. Het saldo van alle huishoudens (bezittingen minus schulden) lag 30 jaar geleden op twee keer het bruto binnenlands product (bbp) en is nu bijna vier keer het bbp.

Vooral het pensioenvermogen is de aflopen 30 jaar toegenomen. Maar ook het vermogen van de eigen woning is fors toegenomen. Dertig jaar terug was dat 106 procent van het bbp, nu is dat 185 procent van het bbp. Daar staat tegenover dat de hypotheekschuld toenam van 30 procent van het bbp naar 109 procent van het bbp. Per saldo zijn de huishoudbalansen op dit gebied dus gestegen, vooral als gevolg van fiscale prikkels van de overheid: die stimuleerden het kopen van een woning met geleend geld. Doordat het particuliere vermogen in het pensioen en in de eigen woning zit, is er vrij weinig vrij beschikbaar spaargeld.

Nederlandse huishoudens hebben (naast de aow) veel meer gespaard voor hun oude dag dan huishoudens in veel andere landen. En het huizenbezit is fors toegenomen. Dat biedt niet alleen voordelen. Nederlandse huishoudens zijn kwetsbaar voor schokken. Bijvoorbeeld voor een forse daling van de huizenprijzen. Hierdoor heeft een miljoen huishoudens een hogere hypotheek dan de waarde van hun woning. Dit zijn vooral jongere huishoudens. De gemiddelde onderwaarde is ruim 20.000 euro. Deze schuld hindert hen bij het maken van een financiële planning of bij eventuele verhuisplannen. Voor nieuwe huiseigenaren, die hun hypotheek verplicht moeten aflossen, gaat relatief veel spaargeld naar het eigen huis. Dat maakt hen minder flexibel in de bestedingen, maar levert later wel ruime mogelijkheden voor hun pensioen op.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd