Website Funda is verbeterd

Website Funda is verbeterd

De woningwebsite Funda is duidelijker geworden voor consumenten omdat de volgorde van zoekresultaten niet meer afhangt van de branchevereniging waar de makelaar bij is aangesloten.

Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). In 2012 stelde de ACM na onderzoek dat de huizen van makelaars die aangesloten zijn bij branchevereniging NVM, dat eigenaar is van Funda, hoger in de zoekresultaten terechtkwamen dan huizen van niet-leden van de NVM. Huizenkopers zagen hierdoor het woningaanbod van niet-NVM-makelaars minder snel. De toezichthouder drong er bij Funda op aan om de makelaars gelijk te behandelen.

Een deel van het woningaanbod is op Funda nog steeds moeilijk te vinden. Dat zijn vooral woningen die worden aangeboden door makelaars die bij geen enkele branchevereniging zijn aangesloten. Dit geldt ook voor koophuizen die zonder tussenkomst van een makelaar worden aangeboden. “Voor een volledig overzicht van het woningaanbod zal een consument meerdere bronnen moeten raadplegen”, meent de ACM. Daarvoor verwijst de toezichthouder naar andere huizensites en sociale media.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd