Werkgelegenheid blijft stijgen

Werkgelegenheid blijft stijgen

Het totaal aantal banen in Nederland is in het tweede kwartaal van 2016 met 38 duizend toegenomen. Vooral het aantal banen voor uitzendkrachten nam sterk toe.

Het afgelopen kwartaal steeg het aantal banen van werknemers met 45 duizend, terwijl het aantal banen van zelfstandigen met 7 duizend afnam. Het groeiend aantal banen komt vooral voor rekening van uitzendkrachten. Bij uitzendbureaus nam het aantal banen het afgelopen kwartaal toe met 30 duizend. In een jaar tijd steeg het aantal banen in de uitzendbranche met 10 procent.

Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal in totaal 3,2 miljard uur. Dat is ruim 1 procent meer dan een kwartaal eerder. Per baan wordt gemiddeld 25 uur per week gewerkt al heeft een substantiële groep mensen meer dan één baan. De gemiddelde werkende is daarom 28 uur per week aan het werk.

Ook het aantal vacatures stijgt nu al twaalf kwartalen op rij. In totaal kwamen er in deze periode 64 duizend vacatures bij, gemiddeld 5 duizend per kwartaal. Het aantal openstaande vacatures is sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest. Desondanks is het aantal vacatures nog altijd bijna 100 duizend lager dan de recordstand uit 2008.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd