Werkgevers willen dat oudere werknemers minder duur worden

Werkgevers willen dat oudere werknemers minder duur worden

Werkgevers willen oudere werknemers in dienst blijven nemen, maar dan moeten ouderen wel goedkoper worden ten opzichte van jongere collega’s. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens het SCP neemt het aantal algemene maatregelen die het werken makkelijker of aantrekkelijker maken voor ouderen af bij bedrijven, zoals vroegpensioen, kortere werkweek of extra vrije dagen. Werkgevers staan wel positiever tegenover langer doorwerken van werknemers. 77 procent van de werkgevers vindt dat oudere werknemers het net zo goed doen als jonger personeel.
VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat maatregelen in cao’s oudere werknemers duurder maken. Daarnaast kan het ontzien van ouderen ertoe leiden dat de werkdruk voor jongeren toeneemt, bijvoorbeeld in het geval van ploegendiensten in de nacht. Oudere werknemers zijn ook duurder voor werkgevers omdat zij vaak aan de top van de cao-salarisschalen zitten, aldus de ondernemingsorganisaties. Zij zien liever maatwerk voor ouderen per bedrijf dan algemene maatregelen voor alle ouderen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd