Werknemers weinig flexibel aan einde loopbaan

Werknemers weinig flexibel aan einde loopbaan

Werknemers hebben weinig zin in omscholing, een andere baan of een salarisverlaging aan het einde van hun loopbaan om zo langer te kunnen doorwerken. Ze willen liever minder gaan werken of juist eerder stoppen met werk.

Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ongeveer duizend werkenden tussen de 55 en 67 jaar. Tweederde is wel bereid om aan het eind van de carrière een stap terug te doen als het gaat om de aard van het werk. Maar slechts een kwart blijft dat volhouden als het salaris dan ook verlaagd wordt.

Eerder stoppen met werken blijft een populaire wens, hoewel dat financieel steeds onaantrekkelijker is. Twee op de drie oudere werknemers willen eerder stoppen met werken, gemiddeld liefst drie jaar en een maand voor hun pensioenleeftijd. Toch verwacht 57 procent van deze groep dat er een verschil is tussen droom en daad, die voorzien bij het bereiken van de AOW-leeftijd pas met pensioen te kunnen gaan.
Van de groep die eerder wil stoppen, heeft ruim de helft (54 procent) maatregelen getroffen. Sparen (32 procent), extra aflossen op de hypotheek (19 procent) en het afsluiten van een aanvullende lijfrente of een spaarproduct (19 procent) worden het vaakst genoemd.
Van de groep die minder wil gaan werken, verwacht bijna twee vijfde gebruik te maken van het deeltijdpensioen. In dat geval krijgen werknemers voor het bereiken van hun pensioenleeftijd al een deel van het pensioen uitgekeerd.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd