Winters weer leidt tot meer autoschade

Winters weer leidt tot meer autoschade

Uit onderzoek van ANWB Autoverzekering in samenwerking met Multiscope blijkt dat 34 procent van de automobilisten weleens schade heeft gereden door winters weer.

Bijna de helft van de automobilisten neemt onder winterse omstandigheden geen risicos en laat de auto staan. Van de automobilisten die wel de weg op durven, geeft 87 procent aan met spanning achter het stuur te kruipen als slechter weer zich meldt. Terecht, want de kans op schade neemt met sneeuw en ijs op de weg behoorlijk toe. Schade ontstaat door rijden met gladheid (62 procent) en sneeuwval (14 procent). Andere oorzaken van schade zijn regenval (11 procent), rijden in het donker (9 procent) en laagstaande zon (8 procent). Mannen rijden meer schade in de winter dan vrouwen (39 tegenover 28 procent).

De top vijf winterschades:
– Eenzijdige aanrijding, bijvoorbeeld tegen een paaltje (16 procent)
– Parkeerschade (9 procent)
– Botsing met een andere auto (8 procent)
– Kop-en-staart botsing (5 procent)
– Ruitschade (5 procent)

ANWB adviseert om bij slecht weer goed voorbereid de weg op te gaan: maak de auto sneeuwvrij zodat het zicht goed is, pas het rijgedrag onderweg aan op de omstandigheden en houd voldoende afstand. Ruim driekwart van de automobilisten neemt maatregelen om winterschade te voorkomen, zoals winterbanden, wintercheck bij de garage, slipcursus of de aanschaf van krabbers, antivries, zaklamp en deken

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd