Hoe krijg ik mijn kind het huis uit?

Hoe krijg ik mijn kind het huis uit?

Hoe krijg ik mijn kind het huis uit?

Hoe krijg ik mijn kind uit huis? Koopwoningen zijn te duur geworden. Huurwoningen zijn niet te krijgen of onbetaalbaar. Moet mijn kind dan maar thuis blijven wonen?

In Amsterdam bleek het niet langer mogelijk om jonge leraren aan te trekken. Er was immers geen betaalbare woonruimte beschikbaar. De gemeente Amsterdam zag zich genoodzaakt om woonruimte ter beschikking te stellen, zodat ze niet met een lerarentekort zouden komen te zitten.

Speelt dit nu eigenlijk alleen bij leraren of komt dit veel vaker voor?

In Amsterdam is geen sociale huurwoning te krijgen. Dat speelt in veel meer gemeenten. Een betaalbare huurwoning is dus onbereikbaar geworden voor veel jongeren, ze zijn aangewezen op de particuliere sector.

Wanneer je in een kleine gemeente woont is er misschien nog een kleine woning of een kamer te krijgen die je kunt betalen. Dit betekent wel vaak een flinke hap uit je budget. Je bent al snel € 700,= of meer kwijt per maand aan huur.

Stel dat je bijvoorbeeld € 1.500,= netto per maand verdient, dan is je huur een hele grote hap uit je budget. Wanneer je dan bijvoorbeeld een auto nodig hebt voor je werk, ben je daarvoor ook al snel € 400,= tot

€ 500,= per maand kwijt. Het is dan niet eenvoudig om dan goed rond te komen als je al in aanmerking kunt komen voor deze woning.

Stel dat je een woning wilt kopen. Doordat steeds meer jongeren een studieschuld hebben kunnen ze minder hypotheek krijgen. Daarnaast kunnen ze alleen nog het aankoopbedrag van de woning financieren. De studieschuld van veel jongeren verlaagt de mogelijkheid om een hypotheek te krijgen enorm. Tegelijkertijd stijgen de prijzen van de koopwoningen.

Hoe krijg je jouw kind uit huis?

  • Als ouder kun je een bedrag sparen voor je kind. Dat kan je kind helpen om het kopen van een woning mogelijk te maken.
  • Als jongere kun je ervoor kiezen om na het behalen van je diploma nog een paar jaar thuis te wonen. Stel voor jezelf in deze jaren een spaardoel, zodat je voldoende hebt om je eerste woning te kunnen kopen.
  • Wanneer je kind nog thuis woont en ze een bijbaantje hebben, vraag dan als ouders een percentage hiervan voor kostgeld. Dit geld kun je dan voor je kind gaan sparen.
  • Geef jongeren voorlichting over het lenen voor de studie. Wanneer je veel geld leent voor je studie, kan dit de mogelijkheid om een hypotheek te krijgen behoorlijk verlagen.
  • Gemeenten kunnen ervoor zorgen dat er meer betaalbare woningen beschikbaar komen voor jongeren. Een voorbeeld hiervan zie je in Amsterdam bij de woningen voor leraren.

Je kind moet toch gewoon het huis uit kunnen!

Schrijvers: Richard Touker en Ineke Jochemsen

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd