Woningbezitter kent eigen energielabel niet

Woningbezitter kent eigen energielabel niet

Woningbezitter kent eigen energielabel niet

Woningbezitters zijn niet heel erg bezig met de verduurzaming van hun woning. Zo heeft bijna de helft geen idee welk energielabel de eigen woning heeft.

Vooral bewoners van minder energiezuinige woningen weten dat niet of overschatten hun label. Slechts 11 procent denkt een onzuinige woning te hebben (energielabel D of lager), terwijl dit in werkelijkheid 44 procent van de woningen is. Dat blijkt uit onderzoek van de ING.

De helft van de woningbezitters voelt verduurzaming als een eigen verantwoordelijkheid. Druk van de overheid of hypotheekverstrekker wordt dan ook niet op prijs gesteld. Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 10 procent van de bewoners van plan is om op korte termijn actie te ondernemen. Zelfs als er voldoende spaargeld beschikbaar is, wordt er nauwelijks geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, blijkt uit het onderzoek.
De belangrijkste reden voor verduurzaming blijkt het verlagen van de energierekening (94 procent). Het verhogen van de waarde van de woning of het beter verkoopbaar maken van de woning heeft minder prioriteit. Zo’n 90 procent verwacht dat de investeringen voor hooguit de helft tot uiting komen in een waardestijging van de woning. Een meerderheid van de ondervraagden wil de investering binnen 3 tot 5 jaar kunnen terugverdienen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd