Woningkoper kiest voor zelfstandig hypotheekadviseur

Woningkoper kiest voor zelfstandig hypotheekadviseur

Verreweg de meeste consumenten die een hypotheek afsluiten doen dat via een zelfstandig adviseur. Vier op de tien kiezen hiervoor, twee op de tien kiezen voor een adviseur van een hypotheekketen.

Drie op de tien sluit een hypotheek rechtstreeks bij de bank af. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Van de mensen die een hypotheek afsluiten via intermediair, betaalt 59 procent een vast bedrag voor het advies. Een kwart van deze hypotheeksluiters weet niet hoe zijn adviseur wordt betaald of denkt dat het via provisie is of gratis. Sinds 1 januari 2013 geldt een provisieverbod voor complexe financiële producten, waaronder hypotheken. De klant betaalt direct voor het advies en er zijn geen provisiebetalingen van aanbieder naar adviseur. Uit onderzoek van de AFM in juli 2015 bleek dat aanbieders en adviseurs het provisieverbod goed naleven.

Gemiddeld zeggen consumenten bijna 1.900 euro betaald te hebben voor hun hypotheekadvies, een paar honderd euro meer dan in eerdere metingen. Vier op de tien hypotheeksluiters weet niet exact het bedrag dat ze hebben betaald voor het advies. Uit de Marktmonitor, het jaarlijkse onderzoek  van de AFM onder adviseurs en bemiddelaars, blijkt een gemiddeld tarief van ongeveer 2.100 euro voor een hypotheekadvies.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd