Woningmarkt trekt minder snel aan in 2016

Woningmarkt trekt minder snel aan in 2016

Het economisch bureau van ABN Amro voorziet dat de woningmarkt de komende jaren blijft aantrekken, maar dat het groeitempo van de woningverkopen en prijsstijgingen wel zal afzwakken.

Volgens deskundigen van de bank werden er vorig jaar 15 procent meer huizen verkocht dan in 2014. Voor dit jaar verwachten zij nog een toename van 5 procent. In 2017 zal de stijging naar verwachting nog maar 2,5 procent zijn. Met het herstel van de huizenprijzen blijft het goed gaan. Dit jaar denkt de bank dat woningen 3 procent duurder worden. Dat is dezelfde toename als vorig jaar. Ook in 2017 nemen de woningprijzen toe, maar de economen denken dat de stijging dan lager uitvalt vanwege een licht stijgende rente. Dan stijgen de huizenprijzen volgens ABN Amro met 2 procent.

´´Sinds het begin van de crisis in 2009 zijn er jaarlijks minder huizen verkocht dan in de periode daarvoor. In totaal betekende dat tot nu toe 400.000 minder huizenverkopen in de afgelopen zes jaar´´, zegt ABN-econoom Philip Bokeloh. ´´We verwachten niet dat die hele achterstand wordt ingelopen. Er is namelijk een groep huiseigenaren met een restschuld, die terughoudend is om te verhuizen. Maar als de economie gunstig blijft, wordt een deel van de 400.000 woningen zeker wel alsnog verkocht.´´

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd