Woningwaarde met 3,5% gestegen

Woningwaarde met 3,5% gestegen

Ten opzichte van een jaar geleden zijn de woningen in Nederland gemiddeld met 3,5% in waarde gestegen. Dat blijkt uit een analyse van Calcasa. Al vier kwartalen op rij stijgt de gemiddelde woningwaarde.

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in onder meer de geautomatiseerde waardering van onroerend goed. Calcasa analyseert elk kwartaal de woningprijzen met de WOX woningprijsindex. Dit kwartaal analyseerde het bedrijf daarvoor 12 duizend buurten in Nederland. Daarbij werden drie categorieën gehanteerd: buurten met een prijsdaling, buurten met een prijsstijging tot 5%, en buurten met een prijsstijging van meer dan 5%. Calcasa concludeert dat in 89,9% van alle buurten de gemiddelde woningwaarde stijgt.

De woningmarkt herstelt niet overal in hetzelfde tempo. Er zijn regios met prijsstijgingen ver boven het gemiddelde en regios waar nog prijsdalingen voorkomen. Zo daalde de gemiddelde woningwaarde met 3,6% in de regio Noord-Friesland.

Een jaar geleden was van landelijk herstel nog geen sprake; de woningprijzen daalden nog in 77% van alle buurten. De landelijke prijsontwikkeling betrof toen -2,2%. Een half jaar geleden is de negatieve trend omgebogen naar een landelijke stijging van de WOX met 1,2%. Het afgelopen kwartaal noteert de WOX een landelijke gemiddelde prijsontwikkeling van 3,5% waarbij in 90% van alle buurten de woningprijzen stijgen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd