WOZ-waarde opnieuw gestegen

WOZ-waarde opnieuw gestegen

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 216 duizend euro per woning, 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 8 procent tot 259 duizend euro, de hoogste stijging van alle provincies. Amsterdam spande daarbij de kroon met een woningwaardegroei van bijna 15 procent in het afgelopen jaar. In 2016 was de woningwaarde nog het hoogst in de provincie Utrecht. De provincie Groningen heeft met 157 duizend euro per woning de laagste gemiddelde WOZ-waarde.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen die op 1 januari van een jaar aanwezig zijn in de woningvoorraad worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al wat langer, terwijl de WOZ-waarde sinds 2016 een stijging laat zien. De WOZ-waarde van woningen ligt nog wel bijna 11 procent onder het niveau van 2010.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd