Zestigduizend Wajongeren worden herkeurd

Zestigduizend Wajongeren worden herkeurd

Zestigduizend jonggehandicapten worden de komende twee jaar opgeroepen voor een herkeuring. Dan wordt bekeken of zij kunnen werken dan wel volledig arbeidsongeschikt zijn.  Dat meldt de Volkskrant.

Als een gehandicapte met een Wajong-uitkering volgens de keuringsarts kan werken, wordt zijn uitkering op 1 januari 2018 verlaagd naar bijstandsniveau, te weten 1055 euro. Nu krijgt hij nog 75 procent van het minimumloon oftewel 1130 euro per maand ofwel.

Op dit moment hebben 250 duizend mensen een Wajong-uitkering. Van deze groep zijn 67 duizend volledig arbeidsongeschikt. Zij kunnen hun uitkering houden. Naar schatting 155 duizend jongeren kunnen wel deels werken. Een kleine 100 duizend doen dat al of hebben samen met het UWV al een werkplan opgesteld.

Het aantal mensen met een Wajong-uitkering is voor het eerst in vijftien jaar gedaald. In de eerste vier maanden van dit jaar kregen 515 mensen een nieuwe Wajong-uitkering, 90 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling wordt veroorzaakt door nieuwe regelgeving. Sinds dit jaar kan iemand alleen nog in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering als vaststaat dat werken niet meer mogelijk is.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd