Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Echt scheiden? Na de vakantie!

Echt scheiden? Na de vakantie!

Op vakantie gaan is vaak heel gezellig en ontspannend. Maar dat is niet altijd het geval. Je zit meer op elkaars lip. Soms wordt pijnlijk duidelijk in welk stadium jouw huwelijk zich bevindt. Na de zomervakantie zijn er vaak veel echtscheidingen.

Hoe komt dat eigenlijk?

  • Soms gaat het al niet lekker voor de vakantie. Als je dan 24 uur bij elkaar op de lip zit, gaat het vaak nog slechter.
  • Veel mensen die toch al willen scheiden gebruiken de zomerperiode om afscheid te nemen van de gezinssituatie. In de zomer vertellen veel stellen aan de kinderen dat ze gaan scheiden.

Maar is scheiden echt de beste oplossing?

In sommige gevallen is het verstandig om eerst eens een goed gesprek te hebben met elkaar. Is er gewoon wat ruis op de lijn of zijn jullie echt uit elkaar gegroeid?

Wanneer de conclusie is: we willen echt gaan scheiden, hoe pak je dat dan aan?

De allerbelangrijkste tip is: kom eerst tot jezelf. Vind weer wat rust in jezelf. Pas dan kun je goed verantwoorde beslissingen nemen voor jezelf en voor je eventuele kinderen.

Dan wordt het tijd om met de echtscheidingsprocedure aan de slag te gaan.

Wanneer het mogelijk is, is het prettig om te werken met een mediator. Onderzoek eerst deze mogelijkheid, voordat je met een boos hoofd direct een advocaat in de arm neemt. Soms kan het echt niet anders. Zoek dan een advocaat die niet meteen op ramkoers ligt. Daarmee kun je veel ellende voorkomen.

Waar moet je verder op letten in financieel opzicht:

  • Probeer het financieel zo te regelen dat jullie allebei je financieel kunnen redden zonder geldproblemen.
  • Verdiep je in de pensioenregelingen van allebei. Maak duidelijke afspraken over de mogelijke verdeling hiervan.
  • Zorg voor een realistische waardebepaling van de koopwoning als je hier mee te maken hebt. Zorg dat dit gedaan wordt door een onafhankelijke taxateur. Laat de waardebepaling op papier zetten.
  • Let op dat je geen open eindjes houdt in de trant van: daar hebben we het later nog wel een keer over. Het is lang niet altijd eenvoudig om op een later moment alsnog afspraken te maken.
  • Spreek duidelijke tijdlijnen met elkaar af inzake de nog af te handelen punten. Denk hierbij vooral aan het ontslag uit het hoofdelijk schuldenaarschap van degene die niet in de echtelijke woning blijft wonen.
  • Zorg ervoor dat ieder van jullie de consequenties op financieel gebied goed begrijpt, zodat er achteraf geen onderlinge conflicten over kunnen ontstaan.
  • Denk eraan dat je wellicht nog een keer gezamenlijk belastingaangifte moet doen. Bespreek dit rustig met elkaar. Dan kan dit in alle rust worden afgehandeld.

Misschien ga jij ook echt scheiden na de vakantie. Zorg ervoor dat je de volgende vakantie niet in oorlogsgebied zit. Bewaar de rust en redelijkheid. En vergeet vooral de kinderen niet

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.