Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Wel of niet een duurzame woning?

Wel of niet een duurzame woning?

Kies je wel of niet voor een duurzame woning. Daar komen allerlei afwegingen bij kijken. Wat is hierin voor jouw specifieke situatie bepalend?

Sinds 1 januari gelden er andere leennormen voor wie een hypotheek wil afsluiten. Het maximale hypotheekbedrag is mede afhankelijk geworden van het energielabel van de woning. Je kunt extra lenen als je een energiezuinige woning koopt of als je een woning met een laag energielabel gaat verduurzamen.

Huizen met een hoog energielabel hebben een lage energierekening en zijn daarom aantrekkelijk voor aspirant-kopers. De verwachting is daarom dat de vraag naar huizen met goede labels stijgt en dat deze woningen duurder worden. Maar dankzij nieuwe leennormen kun je voor een energiezuinige woning nu ook een hogere hypotheek krijgen. Want juist omdat je weinig kwijt bent aan energiekosten, heb je meer ruimte om hypotheeklasten te betalen. Het extra bedrag dat je kunt lenen, loopt van 5.000 euro bij een woning met label C of D tot 50.000 euro bij label A++++ met garantie.

Extra geld voor verduurzaming van EFG-woningen

Slecht geïsoleerde woningen dalen juist in waarde. Ze zijn door de lagere prijs aantrekkelijk voor mensen met een smalle beurs, maar die moeten dan rekening houden met hoge kosten voor energie. Zij krijgen daarom de kans extra geld te lenen om de woning te verduurzamen. Dat extra bedrag moet dan wel besteed worden aan (een van de) maatregelen uit een speciale lijst waardoor de woning energiezuiniger wordt. Het idee is dat je hypotheeklasten weliswaar stijgen, maar dat je een nog hoger bedrag bespaart aan energiekosten. De mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten als je de koopwoning gaat verduurzamen bestond al, maar is aangepast. Voorheen was het extra bedrag niet hoger dan 9.000 euro. Nu hangt het extra leenbedrag af van het energielabel. Omdat er bij EFG-woningen meer maatregelen nodig zijn, kun je voor verduurzaming van deze woningen 20.000 euro extra lenen.

Wat is de beste keuze?

Het is altijd een lastige beslissing als je op het punt staat een huis te kopen: hoeveel geld ga ik daarvoor lenen? Nu de energiekosten bij die beslissing meegewogen worden, is het nog ingewikkelder geworden. Je wilt je niet onnodig in de schulden steken, maar je ziet ook het belang van een energiezuinige woning. Niet alleen omdat je daarmee een lagere energierekening hebt, maar ook omdat een energiezuinige woning meer waard is en later weer sneller verkocht wordt. Wij begrijpen dat de keuze moeilijk is. Daarom adviseren wij je graag over uw hypotheekmogelijkheden en bespreken we met je alle voor- en nadelen van een extra hypotheek om een energiezuinige woning te krijgen. Daarbij kijken we ook naar je hele budget, zodat je een goede totaalbeslissing kunt nemen. We werken met een heel handige tool, waardoor we je kunnen helpen om snel een overzicht te krijgen.

Wil je hier eerst eens kort over spreken, neem dan contact met ons op via 088-1264300 of info@toekomstnu.nl.

geldzaken

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.