Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Kinderen krijgen, wat verandert er financieel?

Kinderen krijgen, wat verandert er financieel?

Het leven kent een aantal belangrijke mijlpalen. Een daarvan is de komst van het eerste kind. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat er kinderen komen in een gezin. In eerste instantie moet het je gegeven zijn. Mocht je kinderen krijgen, dan heeft dit ook een financiële kant. Wat kost een kind, welke ondersteuning is er en wat moet je zelf regelen?

Een kind kost geld, zo eenvoudig is het. Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen, twee kinderen 25 procent en drie kinderen 29 procent. Althans, bij een tweeoudergezin. Alleenstaande ouders zijn een nog groter deel kwijt aan hun kinderen.

Extra uitgaven

Met name bij het eerste kind heb je een aantal eenmalige kosten. Tel maar op: babykamer, buggy, wipstoeltje, traphekje, autostoeltje en nog veel meer. Als je alles zelf aanschaft, moet je rekenen op ruim 1.800 euro volgens het NIBUD. Uiteraard ben je veel voordeliger uit als je spulletjes over kunt nemen of tweede kans koopt. Naast die eenmalige kosten, ben je per maand meer kwijt aan de boodschappen, water en energie. En dan is er nog de kinderopvang die betaald moet worden. Al met al blijft er minder geld over voor andere uitgaven zoals vakanties en uitstapjes. Gaat een van beiden of gaan beide partners minder uren werken, dan daalt het inkomen en moet je nog beter letten op je bestedingen. Een financieel plan kan je helpen om bewuste financiële keuzes te maken in de nieuwe situatie.

Financiële steun voor ouders

Gelukkig komt de overheid je tegemoet met verschillende regelingen. Zo heeft vrijwel iedereen die in Nederland woont en kinderen heeft onder de 18 jaar, recht op kinderbijslag dat per kwartaal wordt uitgekeerd. De bedragen zijn niet afhankelijk van je inkomen. Wel is de leeftijd van het kind en het aantal kinderen dat je hebt van invloed op het bedrag. En voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben, zijn er aanvullende kinderbijslagregelingen. Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming van de overheid die wel afhangt van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe lager het bedrag. Ook je vermogen is van invloed op het recht op deze regeling. Ten slotte is er de kinderopvangtoeslag, een bijdrage van de overheid in de kosten voor de opvang van je kind. Veel ouders durven dit niet meer aan te vragen door de toeslagenaffaire. Dit is in veel gevallen niet terecht. In de meeste gevallen is kinderopvangtoeslag een tegemoetkoming die echt nodig is om de kinderopvang betaalbaar te houden. Een voorwaarde hiervoor is dat de ouders beiden werken. Over toeslagen en kosten voor kinderopvang is veel te doen. Wat er op dat gebied besloten wordt, is onduidelijk zolang er geen nieuwe regering is.

Verzekeringen en sparen

Wat moet je verder financieel regelen als uw kind geboren is? Dat is om te beginnen de verplichte zorgverzekering. Je laat je kind bijschrijven op de polis, maar je betaalt geen premie tot zijn 18e jaar. Daarnaast is het belangrijk dat het kind ook op de andere gezinspolissen wordt bijgeschreven. Denk aan de aansprakelijkheidsverzekering en de reisverzekering.

Wil je gaan sparen voor je kind? Denk er eens over na wat je per maand kunt missen en waar je voor zou willen sparen. Maak een plan voor jezelf.

Wil je dat wij met je meedenken, neem gerust contact met ons op via 088-1264300 of info@toekomstnu.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.