Search
Close this search box.

Winkelwagen

Mijn geldzaken, ziek word ik ervan!

Mijn geldzaken, ziek word ik ervan!

Mijn geldzaken, ik kijk er liever niet naar. Ziek word ik ervan!

Het is maandagmorgen. Mijn wekker gaat. Het is tijd om op te staan en naar mijn werk te gaan, maar ik draai me nog een keer om. In mijn hoofd spoken nog de beelden van al die rekeningen die ik gisteren heb gezien. Voor het eerst sinds tijden durfde ik mijn post open te maken. Ik ben me rot geschrokken dat ik zoveel schulden heb. De tranen springen in mijn ogen. Het liefst gooi ik mijn dekbed over mijn hoofd. In plaats daarvan bel ik mijn werkgever. Sorry, ik kan niet komen vandaag. Ik heb de griep. 

Misschien had jij vanmorgen ook wel zo’n werknemer aan de lijn.

Problemen op het gebied van geld zorgen er op den duur voor dat je vaker gaat verzuimen van je werk. Dit gaat gemiddeld om zeven ziektedagen per jaar volgens het onderzoek Personeel met schulden van het NIBUD. 

Wat kun je als werkgever doen, wanneer je weer zo’n telefoontje krijgt?

  • Je zou ervoor kunnen zorgen dat je werknemer niet alleen de post hoeft open te maken. Wanneer je hierbij geholpen wordt, durf je er eerder aan te beginnen. Bovendien had je werknemer dan iemand gehad om erover te praten.
  • Praten over geld, daarop rust nog steeds een enorm taboe. Het zou goed zijn wanneer jij als werkgever regelmatig informatie verstrekt over wie je kan helpen met je geldzaken. Het zou fijn zijn als dit iemand is waarmee je werknemer in het dagelijkse werk niet te maken heeft. Dat praat veel vrijer. 
  • Je zou als werkgever in een gesprek met je werknemer over het verzuim kunnen vragen of het zou helpen om tijdelijk wat minder uren te draaien, zodat je werknemer tot rust zou kunnen komen. 
  • Je zou je werknemer kunnen bellen om te vragen hoe het met hem/haar gaat. Let wel op dat je oprecht interesse toont. Je werknemer merkt het echt wel als dit telefoontje voor jou een verplicht nummer is.
  • Je kunt in gesprek gaan om te kijken of je werknemer het nog naar de zin heeft op de werkplek. Misschien is deze werkplek in deze fase van het leven wel niet zo passend voor je werknemer. 

Ziek worden van geldzaken is niet nodig, maar dan heb je vaak wel een helpende hand nodig. Zorg ervoor dat schaamte uit je bedrijf verdwijnt. Spreek met elkaar en zorg voor nieuwe oplossingen. 

Neem je werknemer bij de hand. Te lang hebben we gedacht dat iedereen altijd maar zelfredzaam moet zijn. Bij zoveel stress kunnen we dat niet van je werknemer verwachten. 

Los het probleem samen op. Dan hoeft jouw werknemer zich in het vervolg op maandagmorgen niet meer ziek te melden. 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.