Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Starters raken gestrest door huizengekte

Starters raken gestrest door huizengekte

Ben je starter op de woningmarkt? Hoe zorg jij ervoor dat het voor jou mogelijk wordt om een eigen woning te gaan kopen?

De overspannen woningmarkt heeft ernstige gevolgen voor het leven van starters. Bijna de helft van de woningzoekende starters stelt belangrijke levensbeslissingen uit. Een derde voelt zich geregeld somber over de kansen op de woningmarkt.
Vereniging Eigen Huis (VEH) deed onderzoek onder ruim 200 actief zoekende starters en constateert dat ruim 80 procent zegt dat ze tegenslag ondervinden bij hun zoektocht. Ze hebben allemaal last van het schaarse aanbod en de hoge prijzen. Zo werd bijna een kwart van hen overboden en kan een derde tien minder lenen dan gehoopt. iets meer dan een derde zegt dat een woning vaak al is verkocht voordat ze die konden bezichtigen.
Door die tegenslagen heeft een groot deel van de actieve starters gevoelens van onzekerheid (45 procent), frustratie (41 procent) en machteloosheid (32 procent). Schokkend noemt VEH die uitkomsten.

Wat kun je er als starter aan doen om je kansen op een woning te vergroten?

  • Zorg voor voldoende spaargeld. Zo kun je ook een wat duurder uitvallende woning verbouwen naar jouw wensen. Dit is best vaak nodig, omdat huizen die helemaal af zijn vaak niet te betalen zijn voor starters.
  • Houd in de gaten dat jouw werkgever jouw inkomen op een realistische manier laat groeien. Hoe meer inkomen je hebt, hoe meer hypotheek je kunt krijgen.
  • Stel realistische eisen aan jouw eerste huis. De markt is nu eenmaal oververhit. Je zult hierdoor vaak concessies moeten doen. Je eerste huis zal kleiner zijn of net in jouw favoriete wijk of toch net wat minder goed onderhouden.
  • Maak jouw eisenpakket over hoe je woninginrichting eruit moet gaan zien niet te hoog. Hierdoor kun je meer geld in je huis steken. Mooi inrichten kan ook nog op een later moment.
  • Zorg dat je nauwkeurig weet hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen. Dan kun je snel in actie komen als er een mooi huis langskomt. Je weet dan ook precies hoeveel je kunt bieden. Houd hierbij ook rekening met de bijkomende kosten.
  • Maak een financieel overzicht. Weet wat je nodig hebt voor je levensonderhoud. Vanuit jouw hypotheekberekening weet je wat je gaat betalen aan hypotheekrente. Kijk of je uit kunt komen met je geld. Misschien moet je eerst ergens op gaan besparen om jouw starterswoning mogelijk te maken.

Laat jouw stress niet winnen, maak jouw eigen plan en ga ervoor!

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.