Search
Close this search box.

Winkelwagen

Hoe is je relatie met geld?

Hoe is je relatie met geld?

Wanneer we aan jou vragen hoe het met je relatie met je partner gaat, zal je het antwoord hier vrij snel op kunnen geven. Maar wanneer we vragen naar je relatie met geld, zal je het antwoord hierop minder snel kunnen geven.

Zo leerde ik vroeger thuis dat je hard moet werken voor je geld. Als boerendochter moest ik al vroeg hard meewerken op de boerderij. Lenen dat deed je alleen, wanneer er een investering moest plaatsvinden op de boerderij. Je studeerde alleen voor een studie waar je ook geld mee kon gaan verdienen. Hoe leuk je dit vond was minder belangrijk. Zo krijgen we allemaal overtuigingen mee over geld in onze opvoeding.

Wat bepaalt je relatie met geld? Wat heb jij vroeger thuis geleerd over geld? Dat kan nog heel veel invloed hebben op hoe je vandaag met geld omgaat. Vaak zeggen ouders tussen neus en lippen van alles over geld. Je moet vaak diep graven in je geheugen om dat naar boven te halen.

Wanneer ik je vraag hoe je ouders vroeger met geld omgingen, dan weet lang iedereen dat zo niet te zeggen. In veel huishoudens wordt weinig gesproken over geld. Toch is het heel bepalend of je komt uit een huishouden, waarin altijd gespaard werd of een huishouden waar altijd geld geleend werd bijvoorbeeld. Ook kan het veel invloed hebben of je opgegroeid bent met veel of weinig geld. Opgroeien met veel geld kan er vandaag voor zorgen dat je het lastig vindt om met een modaal salaris uit te komen. Opgroeien met weinig geld, kan ervoor zorgen dat je er niet zoveel vertrouwen in hebt dat je veel geld kunt verdienen. Maar dit kan natuurlijk ook helemaal omgekeerd uitpakken. Je kunt er ook alles aan doen om nooit meer geld tekort te krijgen. Daarbij kan je zelfs jezelf vergeten.

Wanneer je een partner hebt, heeft ieder van jullie een eigen relatie met geld. Hebben jullie daar weleens over gesproken? Weten jullie van elkaar wat je financieel belangrijk vindt? Passen jullie onderlinge afspraken over geld bij ieder van jullie of heeft een van de partners hierbij een grotere vinger in de pap. In hoeverre voelt de andere partner zich thuis bij deze afspraken over geld?

Wil je voor jezelf een helder beeld krijgen over je relatie met geld, beantwoord dan eens de volgende vragen:

  • Hoe gingen je ouders vroeger met geld om?
  • Welke overtuigingen over geld werden er vroeger bij jou thuis uitgesproken?
  • Wat is hiervan de invloed op je leven?
  • Wanneer heb je voor het laatst met je partner over geld gesproken?
  • Weten jullie elkaars doelen op het gebied van geld?
  • Past jullie gezamenlijke uitgavenpatroon bij de relatie met geld die ieder van jullie heeft?
  • Welke afspraken hebben jullie over geld?

Het kan zijn dat het even tijd kost om dit voor jezelf en voor je eventuele partner helder te krijgen. Neem je tijd, maar ga er wel mee door. Het zal je/jullie veel inzicht geven.

Het lijkt ons leuk om samen met jullie uit te wisselen over je overtuigingen en relatie met geld. We horen graag van je/jullie.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.