Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Hoe krijg ik mijn kind de deur uit?

Hoe krijg ik mijn kind de deur uit?

Steeds meer ouders vragen zich af: hoe krijg ik mijn kind de deur uit?

Maar hoe denken de jongeren hier zelf over? Het lukt jongeren bijna niet meer om de deur uit te gaan. Een betaalbare woning lijkt onmogelijk geworden!

Koopwoningen tot € 250.000,= zijn bijna niet te vinden. De woningmarkt wordt voor starters steeds minder toegankelijk. Voor veel jongeren is een koopwoning niet meer bereikbaar op korte termijn!

Je zou als jongere uit kunnen wijken naar een huurwoning, maar ook daar stijgen de prijzen de pan uit. Dan toch maar bij je ouders blijven wonen?

Tegelijkertijd zijn er steeds meer jongeren met een studieschuld. Gemiddeld lenen jongeren op dit moment een bedrag voor hun studie voor uitwonenden van € 24.000,=. Dit heeft een behoorlijk effect op de hypotheek. Veel studenten hebben niet in de gaten dat ze veel minder hypotheek kunnen krijgen door een studieschuld. En dan nu maar hopen dat de rente op een studieschuld niet fiscaal aftrekbaar wordt, waardoor er waarschijnlijk nog meer wordt geleend.

Hoe zorgen we ervoor dat jongeren wel de deur uit kunnen gaan?

De overheid probeert te zorgen voor meer betaalbare woningen door meer te bouwen in dit segment. Helaas gaat dit niet zo snel dan verwacht, vanwege de tekorten aan goed gekwalificeerd personeel in de bouw.

Wat kun je als jongere zelf doen om toch je eigen woonplek te kunnen vinden?

  • Sparen wordt steeds belangrijker. Je mag niet meer lenen dan 100% van de waarde van je woning. De kosten koper moet je dus in ieder geval zelf bij elkaar sparen. Dan heb je het over zo’n 6% van de waarde van de woning.
  • De kans wordt steeds groter dat je alleen een woning kunt kopen waar nog wat aan gedaan moet worden. Zorg dus ook voor voldoende spaargeld om je woning aan te passen aan je wensen.
  • Laat je studieschuld niet te hoog oplopen. Dit kan een behoorlijk effect hebben op je maximale hypotheek.
  • Houd interessante nieuwbouwprojecten in de gaten. Daar vind je soms nog wel betaalbare koopwoningen.
  • Verruim je regio waar je wilt gaan wonen. De regionale verschillen in woningprijzen zijn enorm. Het duurst is het om in de regio Amsterdam te wonen.
  • Leer budgetteren. Maak een overzicht waarin je inkomsten en uitgaven staan. Kijk hoe waarop je kunt gaan besparen. Zo kom je steeds dichter bij je nieuwe woning. Je kunt hiervoor dit formulier gebruiken.
  • Wil je eerst gaan huren, let dan op de huurprijs. Nu kiezen voor een kleinere en goedkopere huurwoning, maakt dat je later sneller kunt gaan voor een koopwoning.
  • Onderzoek de mogelijkheden voor een starterslening. Hierdoor kan je soms nog wat extra lenen boven de mogelijkheden die je bank biedt. Kijk natuurlijk zelf wel of je dan ook uit kunt komen met je geld. Meer informatie hierover vind je hier.

De woningmarkt lijkt op slot te zitten. Het lijkt bijna onmogelijk voor jongeren om de deur uit te gaan. Dit is gelukkig nog steeds mogelijk, maar het vraagt wel een doelgerichte aanpak.  

Je kunt je kind de deur uit krijgen. Help ze om dit praktisch aan te pakken. Ook voor hen blijft dan een eigen woning bereikbaar!

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.