Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Een financieel plan na je dood, onzin?!

Een financieel plan na je dood, onzin?!

De dood, we praten er liever niet over. Een financieel plan maken we vaak al helemaal niet voor na onze dood, maar is dat wel handig?

Suzanne werkt al jaren met veel plezier voor een groot Nederlands bedrijf op de administratie. Ze is 42 jaar oud. Onlangs heeft ze gehoord dat ze niet lang meer te leven heeft. Over haar dood heeft ze nog nooit nagedacht. Een overlijdensrisicoverzekering en een begrafenisverzekering heeft ze niet. Haar partner Otto heeft geen idee hoe hij straks financieel verder moet, wanneer Suzanne er niet meer is.

De dood gaat aan geen deur voorbij, we weten alleen nooit wanneer hij komt.

Het zou goed zijn, wanneer ook de dood een normaal gespreksonderwerp zou kunnen worden.

Dan zou je ook na kunnen denken over een financieel plan na jouw dood. Wat is hierbij eigenlijk van belang?

  • In de volksmond wordt weleens gezegd. Ach je komt toch wel onder de grond, maar is dat ook zo? Een uitvaart kost gemiddeld ongeveer € 7.500,=.  Heb je ervoor gezorgd dat dit geld beschikbaar komt na je overlijden? Dat zou kunnen door hiervoor te sparen, een overlijdensrisicoverzekering en/of een uitvaartverzekering af te sluiten. Uit Nibud onderzoek blijkt dat 48% minder dan
  • € 5.000,= op de spaarrekening heeft staan. Het is belangrijk om dit goed te regelen om te voorkomen dat je echtgenoot of kinderen voor onverwachte kosten komen te staan.
  • Heb je een testament of niet? Is het goed geregeld na jouw dood? Gaat jouw vermogen naar degene die jij graag zou willen. Houd hierbij wel rekening met de legitieme portie waar kinderen altijd recht op hebben. Mocht je een partner hebben verdiep je dan goed in de verschillen tussen samenwonen, geregistreerd partnerschap en trouwen.
  • Wanneer je een partner hebt, komt je partner er na jouw dood alleen voor te staan om de lasten van de woning te betalen. Heeft jouw partner voldoende inkomen om deze lasten te dragen? Heb je een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, zodat hierdoor geen problemen ontstaan? Of heb je geld gespaard, waarmee een deel van de hypotheek kan worden afgelost?
  • Heb je nog jonge kinderen? Mocht je partner dan overlijden, dan kun je ook ineens voor hogere kosten van kinderopvang komen te staan. Heb je hiervoor dan voldoende ruimte in je budget?
  • Hoe staat het met de digitale erfenis van jouw partner? Denk hierbij onder andere aan je digitale bestanden of zaken zoals foto’s bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er op het moment een aantal notarissen mee bezig om ervoor te zorgen dat je de digitale erfenis van je partner goed kunt afhandelen.

De dood is niet iets waar we dagelijks bij stil staan. Maar mocht de dood ineens vroeger voor je deur staan, zoals bij Suzanne. Zorg dat je alles goed geregeld hebt.

Een financieel plan voor na je dood is zo gek nog niet!

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.