Search
Close this search box.

Winkelwagen

Hoog inkomen, toch schulden?!

Hoog inkomen, toch schulden?!

Een hoog inkomen en tegelijkertijd in de schulden zitten, hoe kan dat nou? 

Het voorkomen van schulden, dat zou toch moeten kunnen met zo’n hoog inkomen. 

Hoe kom je toch in de schulden bij een hoger inkomen?

  • De kans op schulden heeft niet alleen met je inkomen te maken. Uit het NIBUD onderzoek geldzaken in de praktijk 2018/2019 blijkt dat huishoudens die met een inkomensterugval te maken hebben gehad meer geldproblemen hebben. Dat kan ook voorkomen bij een hoog inkomen. Ook kan het zo zijn dat je uitgaven het afgelopen jaar plots zijn gestegen. Ook dan heb je een grotere kans op een financieel probleem. Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk weer grip op te krijgen. 
  • Hogere inkomens met een financieel probleem hebben vaker dan gemiddeld een ongeordende administratie. Wil je dit voorkomen, zorg dan voor dat je de administratie thuis goed op orde hebt. Dit doe je door hier iedere week op een vast moment tijd aan te besteden.
  • Ook blijkt uit het onderzoek van het NIBUD dat hoge inkomens vaker in de problemen komen, wanneer ze geen geld achter de hand hebben. Hierdoor kunnen tegenvallers lastiger worden opgevangen. Zorg dus altijd voor voldoende buffer. Hoeveel dit is in jouw situatie kun je hier vinden: https://bufferberekenaar.nibud.nl/partners/ing/#/panel/0
  • Je baan verliezen of arbeidsongeschikt raken, vergroot altijd het risico op een financieel probleem. Alleen wanneer je een hoog inkomen hebt, komt hier nog een risico bij. Er wordt namelijk gerekend met een maximum dagloon. Bij een hoog inkomen kan dit minder zijn dan je salaris. Hierdoor kun je een flinke inkomensterugval maken. Houd in de gaten of het mogelijk is om via je werkgever hier iets voor te regelen. 
  • Het risico op geldproblemen wordt groter, wanneer je vroeger niet hebt geleerd om met geld om te gaan. Je huidige inkomen zegt dus helemaal niets over jouw vaardigheden om met geld om te gaan. Je kunt hier lezen wat er allemaal komt kijken bij het omgaan met geld: https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Nibud-competenties-voor-omgaan-met-geld.pdf Heb je dit vroeger niet geleerd, werk er dan nu aan. 
  • Werkenden met een wisselend inkomen hebben een groter risico op een financieel probleem. Dit kan ook voorkomen bij een hoger inkomen. Je weet eigenlijk niet zo goed waar je financieel staat. Vallen de inkomsten tegen na een periode van hogere verdiensten, dan heb je een hoger risico om financieel vast te lopen. Volg je inkomsten goed. Kijk wat het minimale inkomen is dat je binnenkrijgt. Stem hier je uitgaven op af.

Veroordeel mensen met een hoger inkomen en schulden dus niet direct. Je weet nooit wat er allemaal achter de voordeur speelt. Een hoog inkomen is geen garantie voor het voorkomen van schulden!


Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.