Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Kan je als jongere een huis kopen of toch niet?

Kan je als jongere een huis kopen of toch niet?

Veel jonge huurders kijken regelmatig op Funda. Ze dromen van een mooi huis om in te gaan wonen. Als eerste vullen ze een online rekentool in. Door de hogere rente lijkt een huis kopen lang niet iedere jongere mogelijk. Toch zegt zo’n rekentool niet alles. Een exacte berekening kan toch net anders uitpakken. 

Veel jonge huurders betalen per maand een flinke bedrag aan huur. Soms al jarenlang. Het bedrag aan huur kan zelfs een stuk hoger zijn dan wat de jongere volgens de rekentool aan hypotheeklasten zou kunnen opbrengen. Dat voelt oneerlijk. Daarom is er begin 2022 een pilot van start gegaan om te kijken of zogenaamde duurhuurders onder voorwaarden extra konden lenen voor een woning.

Stijgende hypotheekrente

De start van de pilot kwam op een ongunstig moment. Want in 2022 ging de hypotheekrente ineens snel omhoog. Het mogelijke hypotheekbedrag voor een starter ging daardoor snel omlaag. Het verschil tussen huurbedragen en hypotheeklasten werd kleiner, waardoor het begrip duurhuurder minder van toepassing was. Tijdens de pilot konden slechts 7 hypotheken binnen de aangepaste voorwaarden worden afgesloten. Het magere resultaat betekende het einde van de pilot.

Betere mogelijkheden

Toch is dat niet het hele verhaal. Want honderden duurhuurders die zich aanmeldden, bleken de extra mogelijkheden van de pilot helemaal niet nodig te hebben. Zij konden gewoon binnen de reguliere leennormen een hypotheek afsluiten. Daar waren zij niet van op de hoogte.  In de werkelijke berekening van het maximale hypotheekbedrag kan naar aspecten gekeken worden die niet in de rekentool zijn meegenomen. De mogelijkheden zijn dus misschien veel groter dan de jongere denkt.

Online rekentools kunnen een mooie start zijn voor jongeren, maar wanneer ze voor het eerst echt een woning willen gaan kopen, kunnen ze beter in gesprek gaan met een financieel adviseur. Dan weet de jongere exact wat er mogelijk is en welke dromen niet realistisch zijn en voorlopig in de kast kunnen verdwijnen. Daarvoor is ook een spaarbedrag nodig en een niet te hoge studielening. Dan komt stap voor stap een eigen woning dichterbij.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.