Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Nu kopen of in 2024?

Nu kopen of in 2024?

Wat is het meest geschikte moment om een woning te kopen? In zekere zin blijft dat altijd koffiedik kijken. Tegelijkertijd zijn er wel een aantal ontwikkelingen die het voor jou in 2024 gemakkelijker kunnen maken om een eigen woning te kopen.

In 2024 veranderen de volgende zaken:

  • De NHG grens gaat omhoog.
  • De wijze waarop gekeken wordt naar DUO leningen verandert.
  • Het NIBUD adviseert het mogelijke hypotheekbedrag te verhogen voor niet kwetsbare huishoudens. 
  • Het energielabel van je woning gaat mede bepalen hoeveel je kunt lenen.  

 

NHG grens gaat omhoog

NHG grens gaat in 2024 naar 435.000 euro. Als je nu een woning koopt, kun je een hypotheek met NHG afsluiten als het aankoopbedrag van de woning maximaal 405.000 euro is. Maar volgend jaar gaat die grens naar 435.000 euro. Ga je de koopwoning verduurzamen, dan krijg je extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen. De NHG-grens ligt dan 6% hoger.

Een hypotheek met NHG heeft twee belangrijke voordelen. Want stel dat je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, dat je gaat scheiden of dat je partner overlijdt. Je inkomen kan dan zo sterk dalen dat u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. In dat geval moet je de woning verkopen om de hypotheek af te lossen. Maar als de verkoop daarvoor onvoldoende oplevert, heb je een restschuld. Met een NHG-hypotheek krijgt de bank de garantie dat die restschuld betaald wordt.

Die zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost, is veel waard. Niet alleen voor jezelf, ook voor de hypotheekverstrekker. Die is daarom bereid je een korting te geven op de hypotheekrente waardoor je maandlasten lager uitvallen. Bezien over de hele looptijd scheelt dat duizenden euro’s. Wel betaal je bij het afsluiten van de NHG-hypotheek een borgtochtprovisie, die 0,6% van de koopsom bedraagt. Dat is even een bedrag maar omdat je bespaart op je maandlasten verdien je die premie binnen korte tijd weer terug.

De wijze waarop gekeken wordt naar DUO leningen verandert

De hypotheekadviseur zal vragen of je nog een lening hebt bij DUO. Zo ja, zal hij willen weten hoe hoog deze lening oorspronkelijk was. Dat kan nadelig zijn, wanneer je hier nu al een groot gedeelte van hebt afgelost. Dit wordt namelijk meegenomen in het bedrag dat je kunt lenen.

Dit verandert in 2024. Dan wordt er gekeken naar de werkelijke lasten die je nog hebt uit hoofde van je DUO lening. Zeker wanneer je al behoorlijk hebt afgelost, kan dit schelen in hoeveel je kunt lenen.

Mogelijk hypotheekbedrag verhogen voor niet-kwetsbare huishoudens

Wanneer het advies van het NIBUD wordt opgevolgd, kunnen niet kwetsbare huishoudens volgend jaar € 16.000,= extra lenen. Dit gold nu voor specifieke groepen met een beperkt inkomen. Het NIBUD stelt voor deze mogelijkheden beschikbaar te stellen voor alle niet-kwetsbare huishoudens.

Meer hypotheek mogelijk met een huis met een beter energielabel dan E, F of G

Er wordt vanaf 2024 meer gekeken naar de werkelijke energielasten die mensen hebben. Wanneer je een beter energielabel hebt dan E, F of G, kun je meer lenen. Je hebt dan immers minder hoge vaste maandlasten, doordat de woning energiezuiniger is. Is de woning wel label E, F of G dan worden de mogelijkheden juist beperkter.

Neem al deze afwegingen mee, wanneer je een huis wilt gaan kopen. Een huis kopen is immers geen kleine uitgave. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent, voordat je een aankoopbeslissing neemt. Kom je hier zelf niet uit, laat je dan goed adviseren.

Neem daarbij ook de ontwikkeling van de hypotheekrente mee.

Je kunt ons altijd bellen voor een kosteloos gesprek, zodat je goed voorbereid op stap gaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.