Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Mevrouw hoe staat het met je pensioen?

Mevrouw hoe staat het met je pensioen?

Je hebt thuis als man en vrouw de rollen verdeeld: hij werkt fulltime, zij werkt parttime. Dit model kan best tot uw tevredenheid werken, maar heeft ook financiële gevolgen waar je misschien niet aan denkt. Een laag pensioen voor de vrouw bijvoorbeeld.


Maar liefst 60% van de vrouwen in Nederland werkt parttime. Bij mannen is dat 20%. Doordat vrouwen parttime werken, ontvangen zij minder salaris. Dat hoeft niet te betekenen dat hun inkomen te laag is om zelfstandig van te kunnen leven, maar de kans is wel groter. Ruim 60% van de vrouwen is economisch zelfstandig, de overige 40% heeft een uitkering, een baan die te weinig inkomen oplevert om van te kunnen leven, of helemaal geen eigen inkomen. Bij mannen is 79% economisch zelfstandig. De overige mannen hebben meestal een uitkering.

40 procent minder pensioen
Wie parttime werkt, ontvangt logischerwijs minder salaris dan een fulltimer. Maar niet alleen het huidige inkomen is lager, ook het pensioeninkomen. Er wordt met een parttime functie eenvoudigweg minder pensioenkapitaal opgebouwd. Uit onderzoek van pensioenfonds ABP onder de eigen leden blijkt dat vrouwen 40 procent minder pensioen opbouwen dan mannen. Ook hebben veel vrouwen weinig inzicht in hun geldzaken of laten ze de geldzaken liever over aan hun partner.


Levensgebeurtenissen
Zolang je samen bent en alles goed gaat, is dat inkomensverschil misschien geen probleem. Maar bij grote levensgebeurtenissen kunnen de gevolgen groot zijn. Hoe is bijvoorbeeld het gezinsinkomen als de man arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt? Kun je dan rondkomen van haar salaris en zijn WIA- of WW-uitkering? Hoe staan man en vrouw er financieel voor na een scheiding? En als mevrouw minder pensioen opbouwt, wat is dan haar financiële positie als meneer overlijdt?


Inkomenszekerheid
Het is goed om stil te staan bij de inkomensrisico’s die beide partners kunnen treffen. Dat betekent niet per se dat je meer moet gaan werken, je kunt ook andere maatregelen treffen voor meer inkomenszekerheid. Zet op een rij wat voor jou belangrijk is.

Wil je hier meer over weten, op een rij zetten wat voor jullie passend is, neem dan contact met ons op. 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.