Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Jouw kind op kamers: wat betekent dat financieel?

Jouw kind op kamers: wat betekent dat financieel?

Het is een raar jaar voor eindexamenkandidaten. Geen gezamenlijke diploma-uitreiking op school, geen knallend eindfeest en geen welverdiende vakantie naar het buitenland. En nu? Studeren natuurlijk. En een kamer zoeken in de studentenstad. Jouw kind krijgt dan meer financiële verantwoordelijkheid.

Als jouw kind op kamers gaat, moet hij zich financieel kunnen redden. Veel studenten moeten erg wennen aan hun financiële verantwoordelijkheid en komen soms niet rond. Bespreek van te voren wat op kamers gaan financieel voor jouw kind betekent. Bedenk dat grip krijgen op financiën een leerschool is. Laat het daarom niet bij één gesprek, maar informeer regelmatig naar de geldzaken en vraag of jouw kind hulp of advies nodig heeft. Wat kun je aan de orde stellen?

Financiën regelen

Er valt financieel het een en ander te regelen als je gaat studeren. Als eerste is dat de studielening. Welk bedrag gaat jouw kind bij DUO lenen? Dat zal onder meer afhangen van de uitgaven, uw eventuele bijdrage en inkomsten uit een bijbaan. Als jouw inkomen niet zo hoog is, kan jouw kind een aanvullende beurs krijgen. Wijs verder op de mogelijkheid van belastingteruggave. Dat kan ieder jaar een lekker vakantiepotje zijn. Ook handig: een spaarrekening voor een financiële buffer.

Afspraken maken

Spreek af wat je maandelijks bijdraagt aan de studiekosten en de kosten voor levensonderhoud. En bespreek in welke situaties je financieel bijspringt. En of je daar nog voorwaarden aan verbindt, bijvoorbeeld goede studieresultaten of terugbetaling. En wie betaalt eigenlijk de zorgpremie? Misschien is het tijd dat jouw kind dat zelf gaat doen. Hij heeft als student recht op zorgtoeslag. Is die wel aangevraagd? En hoe werkt dat. Leg dat goed uit.

Overzicht houden

Belangrijk is dat jouw kind zicht heeft op hoeveel bestedingsruimte hij heeft en wanneer hij financieel op de rem moet staan. Maak daarom samen een overzicht van zijn inkomsten en uitgaven. Wijs erop dat er ook onverwachte kosten kunnen komen, bijvoorbeeld reparatiekosten of het eigen risico van de zorgverzekering. Raad jouw kind aan regelmatig zijn saldo te checken om na te gaan of de financiën nog op orde zijn.

Verzekeringen

Uw kind gaat zelfstandig wonen en je wilt dan dat alles goed is geregeld. De zorgverzekering heeft hij al, maar wat is er nog meer nodig? Voor een aantal verzekeringen kan hij op jouw polis meeverzekerd blijven, ook als hij uitwonend is.

Wil je weten hoe jullie de geldzaken het beste kunnen regelen, wanneer jouw kind op kamers gaat, neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.