Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Moeders massaal financieel klem!

Moeders massaal financieel klem!

Onlangs stond er een bericht op nu.nl. Meer dan de helft van de vrouwen met kinderen met een MBO diploma leeft na de echtscheiding onder de armoedegrens. Schokkend om dit te lezen.

Dit heeft alles te maken met een gebrek aan financiële onafhankelijkheid.  Maar 48,3% van de vrouwen is financieel onafhankelijk. Meer dan de helft van de vrouwen komt dus financieel klem te zitten, wanneer ze financieel voor zichzelf moeten zorgen.

Op de schoolpleinen zie je langzaam maar zeker iets meer vaders verschijnen. Toch is het nog steeds zo dat maar bij 1 op de 6 stellen de man en de vrouw evenveel werken. Dat is op zijn minst opvallend te noemen. Wanneer namelijk de man en de vrouw beiden 80% zouden gaan werken, komt er in het gezin 1,6 inkomen binnen. Dat is precies evenveel als wanneer de man 5 dagen werkt en de vrouw 3 dagen. Waarom is dit maatschappelijk dan nog steeds veel meer geaccepteerd?

Deze laatste variant heeft immers financieel verstrekkende gevolgen voor moeders. De meeste moeders zijn niet financieel zelfstandig. Het inkomen vanuit 3 dagen werken is onvoldoende om van te leven. Ook zie je vaak dat vrouwen die 3 dagen werken minder carrière maken dan vrouwen die meer werken.

Veel scholen bellen nog steeds eerder de moeder, wanneer een kind bijvoorbeeld ziek is. De moeder moet hierdoor dus vaker verzuimen op het werk.

Zolang de relatie blijft bestaan en de partner niet overlijdt, kan dit zo jaren goed gaan.

Moeders, sta je hier zelf wel voldoende bij stil? Weet je wat jouw positie is, wanneer je zou gaan scheiden? Weet je wat jouw positie is wanneer je partner zou overlijden?

Wanneer je de zorg voor de kinderen en de hoeveelheid te werken uren eerlijk verdeeld tussen de man en de vrouw, hebben beiden evenveel mogelijkheden op de werkvloer. Tenminste dat zou je zeggen. De werkelijkheid is helaas weerbarstiger. Nog te vaak krijgen vrouwen minder betaald dan mannen en stoppen de carrièremogelijkheden zodra ze kinderen krijgen.

Wat kunnen ouders er zelf aan doen om beiden financieel zelfstandig te blijven:

  • Denk goed na over de consequenties op financieel gebied, wanneer jullie minder gaan werken. Weet wat jullie positie gaat worden op financieel gebied.
  • Bespreek goed samen met je partner wat jullie allebei willen op werkgebied, voordat je kiest voor het krijgen van kinderen.
  • Laat je niet beïnvloeden door wat eerder gebruikelijk was.
  • Maak een keuze die past bij jou, je partner en jullie portemonnee.
  • Vergeet niet de consequenties op een rij te zetten bij echtscheiding, werkloosheid van je partner of overlijden van de partner.

Heel veel plezier met het moederschap! Let wel op dat je niet financieel klem komt te zitten!

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.