In 2006 lag in Nederland de gemiddelde pensioenleeftijd nog rond de 61 jaar. Twaalf jaar later was dat opgelopen tot gemiddeld 65 jaar. Door de hogere AOW-leeftijd en de afschaffing van het prepensioen en de VUT, is het lastiger geworden om eerder te stoppen. Maar niet onmogelijk.
Dat de pensioenleeftijd stijgt, is het gevolg van een aantal maatschappelijke vraagstukken. Door vergrijzing en ontgroening staan de betaalbaarheid van sociale voorzieningen en pensioenregelingen onder druk en ontstaat er krapte op de arbeidsmarkt. Toch vindt lang niet iedereen het een fijn idee om op zijn 67e of nog ouder met pensioen te gaan. Want ben je nog fit genoeg voor een fulltime baan, is de werk-privébalans nog goed en wordt je voldoende uitgedaagd op het werk?
Zelf de regie nemen
Misschien wil je liever eerder stoppen met werken? Dat kan!. Maar je moet dan wel tijdig de nodige maatregelen treffen. Als je dat pas op je 62e bedenkt, is dat betrekkelijk laat. Want om de periode tot je pensioen te overbruggen, heb je voldoende geld nodig. Je kunt je huis verkopen of wachten tot jouw werkgever een riante regeling aanbiedt. In de nieuwe pensioenafspraken zitten enkele punten die eerder stoppen mogelijk maken, maar die zijn er niet voor iedereen. Als je eerder met pensioen wilt, doe je er vooral goed aan om al vroeg zelf de regie te nemen en een financieel plan te laten maken of te laten maken.
Wensen waarmaken
Met een financieel plan richt je jouw financiën zo in dat jouw inkomen goed beschermd is in alle levensfasen. Daarnaast bouw je vermogen op, wat je de vrijheid geeft om keuzes te maken, bijvoorbeeld om een tweede huis of een boot te kopen of om een wereldreis te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen minder te gaan werken of eerder te stoppen, zonder dat je jouw prettige levensstijl hoeft op te geven.
Flexibiliteit
Al jouw financiën worden bij dat plan betrokken, van hypotheek tot verzekeringen en van sparen/beleggen tot uw pensioenregeling. Dat is logisch want al die regelingen hangen met elkaar samen en hebben invloed op jouw inkomsten en jouw vermogen. De kracht van het plan zit hem in de flexibiliteit. Als er iets gebeurt in jouw leven, als wet- en regelgeving wijzigen of als jouw wensen veranderen, kan het plan aangepast worden. Wij bespreken daarom regelmatig met jou of het plan nog doet wat het moet doen.
Wil je jouw mogelijkheden op een rij zetten, neem dan contact met ons op.