Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Slapeloze nachten door arbeidsongeschiktheid!

Slapeloze nachten door arbeidsongeschiktheid!

Melanie en Erik liggen wakker sinds ze allebei arbeidsongeschikt zijn geraakt. Ze weten niet meer hoe ze uit moeten komen met hun geld.

Melanie en Erik hadden het prima voor elkaar. Erik verdiende leuk als bouwvakker. Melanie werkte met veel plezier als kapster. Ze hadden altijd voldoende geld. Maar toen kreeg Erik last van zijn rug en Melanie kreeg MS.

Daar staan ze dan: allebei rond de 40 en beiden volledig arbeidsongeschikt. Iedere maand komen ze geld tekort. Hoe moet dit nu verder?

Wat gebeurt er eigenlijk financieel, wanneer je arbeidsongeschikt wordt?

Je krijgt in ieder geval te maken met:

  • een lager inkomen, maar hoeveel dat is de vraag.
  • Ben je werknemer en ben je arbeidsongeschikt tussen de 35% en 80%, maar ben je niet duurzaam arbeidsongeschikt, dan kom je terecht in de WGA. Dat betekent eerst een inkomen van 75% van het WIA maandloon, daarna 70% van het WIA maandloon.
  • Ben je werknemer en minder dan 35% arbeidsongeschikt, dan ontvang je geen uitkering vanuit de WGA, terwijl je wel minder inkomen kunt verdienen door je beperkingen.
  • Ben je duurzaam arbeidsongeschikt voor tenminste 80% dan ontvang je een uitkering vanuit de IVA, dat is 75% van het WIA maandloon.
  • Ben je ondernemer, dan is het maar de vraag hoe je jezelf verzekerd hebt. Denk niet, dat overkomt mij toch niet. Dat hadden Melanie en Erik ook gedacht, maar toch zijn ze nu allebei duurzaam arbeidsongeschikt.
  • Maar dat is niet het enige. Je toekomstperspectief wordt ineens heel anders dan je had gedacht. Dat doet ook iets met een mens. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan dit proces.

Wat kunnen Melanie en Erik doen om weer financieel fit te worden, ook na arbeidsongeschiktheid:?

  • Ze krijgen weer overzicht door een gemiddelde maandbegroting te maken. Ze brengen in beeld wat de inkomsten zijn. Vervolgens kijken ze naar hun uitgaven en passen deze aan.
  • Ze hebben ruimte nodig om persoonlijk te accepteren dat hun leven anders is gelopen dan ze hadden gedacht. Indien nodig kunnen ze hierbij professionele hulp zoeken.
  • Ze kunnen op zoek gaan naar mogelijkheden om voor weinig geld of gratis leuke dingen te blijven doen.
  • Ze gaan keuzes maken op financieel gebied, maar ze zorgen er ook voor dat ze dingen die voor hen belangrijk zijn kunnen blijven doen, misschien op een goedkopere manier.

Melanie en Erik nemen iedere week een bedrag contant geld op voor hun boodschappen. Hiermee uitkomen is voor hen een sport geworden. Regelmatig houden ze wat geld over. Dit sparen ze, totdat ze genoeg hebben om een keer lekker uit eten te gaan.

Genieten van het leven en tegelijkertijd financieel vitaal blijven na arbeidsongeschiktheid is zeker mogelijk! Wakker liggen hoeft niet meer! Wil je jouw geldzaken op een rij zetten, neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.