Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Het belang van een goed testament

Het belang van een goed testament

Het is verstandig om je zaken goed geregeld te hebben, ook na je overlijden. Door de corona-epidemie zijn veel mensen zich hier nog meer van bewust geworden. Wie erft er eigenlijk van je als je niets hebt vastgelegd? En in welke situatie moet je  echt een testament laten maken?

Als je overlijdt zonder dat je een testament hebt gemaakt, wijst de wet aan wie jouw bezittingen en schulden erft. Dat zijn altijd mensen met wie je een familierechtelijke relatie hebt. De wet kent vier groepen erfgenamen. Groep één is het eerst aan de beurt, daarna groep twee enzovoort.

  1. Jouw echtgenoot/geregistreerd partner en jouw kinderen
  2. Jouw ouders en jouw broers en zussen
  3. Jouw grootouders
  4. Jouw overgrootouders

Nu kan het gebeuren dat de officiële erfgenaam al overleden is. In dat geval erven zijn of haar kinderen. Dit heet plaatsvulling. Plaatsvulling mag volgens de wet doorgaan tot in de zesde graad. De erfgenamen die in dezelfde groep zitten, hebben allemaal recht op een even groot deel van de erfenis. Daarop zijn twee uitzonderingen. Ouders hebben altijd recht op een kwart van de erfenis. En een achtergebleven partner krijgt de hele erfenis in handen. De kinderen hebben wel een erfdeel, maar krijgen dat pas als de achtergebleven partner ook overlijdt.

Wanneer een testament?

Als de wettelijke regels voor jou op een ongewenste manier uitpakken, kun je de erfenis anders regelen met een testament. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Als je samenwoont en wilt dat jouw partner erfgenaam is. Samenwonenden zijn namelijk niet automatisch elkaars erfgenaam, zelfs niet met een officieel samenlevingscontract.
  • Als je geen partner of kinderen hebt en liever (een deel van) jouw geld aan een vriend nalaat.
  • Als je wel kinderen hebt, maar liever jouw geld nalaat aan een goed doel.
  • Als je een van jouw kinderen wilt onterven.
  • Als je bang bent dat jouw partner de erfenis opmaakt en de kinderen later niets krijgen.

Belangrijk om te weten is dat je jouw kinderen niet helemaal kunt uitsluiten. Als je een kind onterft, behoudt hij recht op een zogenaamde legitieme portie. Dat is ook zo als je een goed doel aanwijst als erfgenaam. De legitieme portie is de helft van het erfdeel dat het kind normaal gesproken had gekregen. Een kind kan overigens wel besluiten om geen beroep te doen op zijn legitieme portie.

Regel het testament op tijd

Wacht niet met het maken van een testament tot het plotseling urgent is. Het kost weken om een testament helemaal in orde te maken. Als je niet meer in staat bent om in het bijzijn van de notaris uw handtekening te zetten, is er geen testament. De afgelopen periode hebben notarissen het ondertekenen van stukken mogelijk gemaakt via videobellen. Onderzoek de mogelijkheden of dit nog steeds zo gaat of dat je al weer naar het notariskantoor toe kunt komen.

Uitvaart financieren

Behalve een testament is ook de financiering van de uitvaart iets wat je vooraf moet regelen. Heb jij jouw geldzaken na jouw overlijden goed in beeld? Je kunt altijd contact met ons opnemen hierover.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.