Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Financiële rust na jouw overlijden?!

Financiële rust na jouw overlijden?!

Een rouwproces is al heftig genoeg. Maar hoe heb je het eigenlijk financieel geregeld na jouw overlijden? Is dat helder of moeten de nabestaanden heel veel gaan regelen en uitzoeken?

Overlijden komt vaak onverwacht. Misschien veel eerder dan je had verwacht. Hoe zorg je er voor dat je erfgenamen niet in de zorgen terecht gaan komen?

De dood is een onderwerp waar we het liefst zo weinig mogelijk over praten. Het zou verstandig zijn om dit wel te doen, ook al heeft jouw partner daar misschien moeite mee. Niet iedereen vindt het namelijk even gemakkelijk om over de eigen sterfelijkheid te praten.

Deze punten zijn belangrijk om goed geregeld te hebben:

 • Bespreek met elkaar of je in de huidige woning wilt blijven wonen na het overlijden van je partner. Kijk of dit realistisch is en hoe je dit dan het beste kunt gaan regelen. 
 • Kies voor een samenlevingsvorm die past bij jullie, ook na het overlijden. Bij een geregistreerd partnerschap of bij een huwelijk zijn een aantal zaken beter geregeld dan bij samenwonen. 
 • Misschien vind je het handig dat je partner alle geldzaken regelt. Bij leven kan dat prima werken, maar zorg dat ook jij in hoofdlijnen weet hoe jullie er financieel voor staan. 
 • Zorg dat je zoveel mogelijk ieder financieel zelfstandig blijft in je relatie. 
 • Zorg voor een goed testament. Bespreek van te voren goed met elkaar wat je erin wilt zetten, zodat je van elkaar goed weet hoe het geregeld is. 
 • Zorg ervoor dat je kinderen alle financiële zaken eenvoudig op een vaste plek kunnen terugvinden. 
 • Zorg dat je de kosten van de gezamenlijke huishouding overboekt van een en/of rekening. Deze zal niet geblokkeerd worden na het overlijden van je partner. 
 • Benoem een executeur testamentair waar jij je goed bij voelt. Zo hoeft niet iedereen overal over te overleggen na jouw overlijden.
 • Heb je nog minderjarige kinderen, zorg dan dat je een bewindvoerder benoemt in je testament die ervoor kan zorgen dat de financiële zaken voor de minderjarige kinderen goed worden afgehandeld.  
 • Breng je schulden omlaag, wanneer je ouder wordt, zodat je erfgenamen niet met een negatieve nalatenschap kunnen komen te zitten. Zijn er wel veel schulden, informeer dan je erfgenamen. Dan kunnen ze of de erfenis weigeren of beneficiair aanvaarden. 
 • Ben je werkgever, geef je werknemers de ruimte om hun zaken goed te regelen, nadat een dierbare is overleden. Zorg daar waar nodig voor begeleiding van je werknemer. Dat geeft veel rust. 

Je weet nooit wanneer je tijd is gekomen, maar door je zaken goed te regelen, hebben je erfgenamen later veel meer rust, ook financieel. 

Wil je jouw geldzaken op een rij zetten na jouw overlijden? Neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.