Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Schat, betaal jij even?

Schat, betaal jij even?

Je zit op het terras. Heerlijk was het gisteren in het zonnetje. Maar dan komt het moment, daar komt de rekening. Schat, betaal jij even? Je man loopt naar de kassa en betaalt. Is dat nog wel van deze tijd?

Veel stellen maken geen duidelijke afspraken, wanneer het gaat over geld. Onderhuids broeit er allerlei onenigheid, terwijl dit vaak niet wordt uitgesproken. Heb jij dat ook wel eens met jouw partner?

Uit het recente onderzoek Geld en relaties van het NIBUD blijkt dat 27% weleens onenigheid heeft over geld. Waar zou dat nu eigenlijk aan liggen?

40% van de stellen heeft alleen een gezamenlijke rekening. Hierbij is het extra belangrijk dat ze het eens zijn over de beslissingen die ze nemen over geld. Alles geldzaken zijn immers gezamenlijk.

De meeste ruzie over geld ontstaat bij die stellen die een tegenpool zijn op het gebied van geld. De communicatie op het gebied van geld verloopt dan vaak stroef. Dit is bij 8% het geval.

Wat zou jou kunnen helpen?

  • Wij zijn het van harte eens met het NIBUD dat het handig is om als stel naast een gemeenschappelijke rekening ook ieder een eigen privérekening aan te houden. Dat geeft veel meer ruimte om ieder ook een deel eigen beslissingen te kunnen nemen op het gebied van geld. Daardoor worden de conflicten minder.
  • Draag op de gemeenschappelijke rekening bij naar draagkracht. Zo houdt ieder ook een bedrag over op de eigen rekening in verhouding. De gemeenschappelijke lasten worden ook in verhouding gedragen. Dat geeft een gelijkwaardigheid die op de lange duur verbindend kan werken.
  • Maak heldere afspraken over wie wat betaalt. Ook daarin zijn we het van harte eens met het NIBUD.
  • Wees je te allen tijde bewust van je eigen financiële afhankelijkheid. Wanneer je alleen een gemeenschappelijke rekening hebt raakt de waarde van je eigen inkomsten uit beeld. Ik hoop natuurlijk niet dat jullie ooit gaan scheiden, maar mocht dit toch het geval zijn dan is het handig om ieder financieel onafhankelijk te zijn van elkaar.
  • Blijf regelmatig met elkaar praten over de geldzaken. Gelukkig doet 68% van de stellen dat, zo blijkt uit het NIBUD onderzoek. Zo weet je wat er speelt bij de ander.  Ieder weet goed hoe het er financieel voor staat en je kunt beter rekening houden met de wensen van de ander.

Zorg voor een goede relatie met geld en met elkaar!

Wie betaalt er de volgende keer?

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.