Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Voor jezelf beginnen na ontslag

Voor jezelf beginnen na ontslag

Een eigen bedrijf beginnen na je ontslag. Is dat wel zo’n goed idee? Kun je niet beter gewoon een nieuwe baan gaan zoeken?

Ben je eigenlijk wel een ondernemer? Dat is de eerste belangrijke vraag. Het ondernemerschap past niet bij iedereen. 

Je hebt er eigenlijk nog nooit goed over nagedacht. Het leek erop dat je altijd werknemer zou blijven. Nu liggen de kaarten ineens totaal anders. Iedere maand kwam altijd je salaris binnen. Zou het ondernemerschap niet teveel risico’s met zich mee gaan brengen?

Om hierin een goede afweging te kunnen maken, is het verstandig om een ondernemersplan voor jezelf te maken. Hoe pak je dat aan?

 • Kijk dan waar je echt goed in bent. Je bedrijf kun je het beste beginnen in die richting waarin je echt een uitblinker bent. Je bent hierin opvallend beter dan anderen. Dat is niet echt Nederlands, maar dit is echt heel belangrijk om te weten. Voor welke activiteiten van jou zou een ander jou zonder problemen een acht, een negen of een tien geven.
 • Weet wat je waarom is. Waarom doe jij wat je doet? Waar spring jij iedere dag zonder problemen je bed voor uit? Het is belangrijk dat je dit terug vindt in je bedrijf. Dat is de missie van je bedrijf.
 • Ga verder met het uitwerken van je visie. Waar wil je naartoe op welke termijn? Bepaal de richting binnen je bedrijf. 
 • Krijg je producten of diensten kraakhelder. Op een bierviltje moet je aan een ander kort en krachtig kunnen uitleggen wat je te brengen hebt. Alles wat je meer nodig hebt aan woorden leidt een ander alleen maar af. 
 • Wat gaat het kosten om je product of dienst op de markt te brengen? Wat moet je investeren? Hoeveel startkapitaal heb je nodig om de startperiode te kunnen ondernemen?
 • Maak een realistische prognose van je omzet en je bedrijfsresultaat. 
 • Krijg helder voor jezelf hoeveel geld je nodig hebt voor je levensonderhoud in privé. Hoe ga je dat doen in de eerste periode waarin je nog weinig of niets verdient? Zet dit voor jezelf op een rij. Houd hierbij ook rekening met de regelgeving die er bestaat over ondernemen vanuit een WW uitkering.  Onderzoek jouw mogelijkheden nauwkeurig.
 • Weet je hoe je de administratie van een bedrijf moet bijhouden? Weet je hoe de belastingen werken? Dit is belangrijk om de geldstromen in je bedrijf goed te begrijpen. 
 • Heb je onderzocht of jouw markt behoefte heeft aan het product of dienst dat jij op de markt wilt brengen? Zorg dat jouw aanbod aansluit op de vraag die er leeft in de markt. 
 • Hoe wil je jouw klant gaan bereiken? Waar kom je jouw klant tegen? Op welke social media zijn ze actief? Heb je dat helder?
 • De naam van je bedrijf moet heel pakkend zijn. Wanneer je de bedrijfsnaam, je logo en het onderschrift ziet moet er geen twijfel zijn over wat jij te bieden hebt. 
 • Wanneer je dit allemaal helder hebt, maak dan jouw eigen ondernemingsplan. 

Laat je ondernemersplannen goed bezinken. Denk er rustig over na. Bespreek je plannen in alle rust met iemand uit je omgeving of een raadgever. Maak daarna de keuze. Goed geld verdienen als ondernemer is zeker mogelijk, ook na je ontslag. Maar jij bent degene die de keuze maakt. Zet het voor jezelf op een rij en maak een keuze die bij jou past!

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.