Zoek
Sluit dit zoekvak.

Winkelwagen

Is jouw werknemer vaak ziek door schulden?

Is jouw werknemer vaak ziek door schulden?

Volgens arbodienstverleners en bedrijfsartsen is psychisch verzuim vaak financieel gerelateerd. Doordat er werkstress en relatieproblemen ontstaan, krijgt het probleem een medisch label. Dit klopt lang niet altijd. 

Hoe zit dat bij jouw werknemer? Zou het misschien dan toch een financieel probleem zijn, waardoor jouw werknemer zich steeds vaker ziek meldt?

Het Financiële Dagblad deed rondvraag bij verschillende arbodienstverleners en bedrijfsartsen. Maar liefst één op de zes verzuimgevallen heeft als achterliggende oorzaak een ernstig financieel probleem, becijferde arbodienst Capabilty recent. Veel werkgevers zijn zich nauwelijks bewust van de oorzaken van hun ziekmeldingen, ondanks het feit dat zij sinds 2014 beboet worden voor uitzonderlijk hoge arbeidsongeschiktheid.

Hr-afdelingen komen er vaak pas in een zeer laat stadium achter dat schuldproblemen de oorzaak zijn van de ziekmelding en zijn niet altijd goed toegerust om daarmee om te gaan. Dat zou anders moeten kunnen. Juist ziekteverzuim is vaak een vroeger signaal van schulden dan bijvoorbeeld loonbeslag. Veel medewerkers schamen zich. Help jouw medewerker over de drempel heen om hulp te vragen. 

Hoe pak je dit aan?

  • Maak geld een vast onderwerp tijdens gesprekken over verzuim.
  • Publiceer regelmatig artikelen die jouw werknemer helpen om met hun geldzaken aan de slag te gaan. 
  • Zorg dat jouw medewerker met iemand buiten jouw organisatie kan werken aan zijn of haar geldzaken. 
  • Geef jouw medewerker preventief een gesprek over geld, wanneer ze bijvoorbeeld gaan scheiden of hun partner wordt ontslagen. 
  • Ga in gesprek met je werknemer, wanneer ze minder productief zijn. Ook dit kan komen door geldzorgen thuis. 
  • Verzorg een online spreekuur in de avonduren waar jouw werknemer vrijblijvend naartoe kan bellen met een externe partij. 

Zo help je jouw werknemer stap voor stap om van geld een normaal gespreksonderwerp te maken. 

Met ons boek: Wat ben jij waard leveren we hier ook een bijdrage aan. Als werkgever kun je dit boek kopen voor al jouw werknemers, maar je kunt ook kiezen voor een meesterklas voor jouw werknemers: Laat geld voor jou werken. 

Hoe ga jij dit veranderen jullie onderneming? Wil je jouw medewerkers hiermee gaan helpen? Neem dan contact op om jouw mogelijkheden te ontdekken. 

Breng jouw ziekmeldingen terug naar een lager niveau door geld bespreekbaar te maken. 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Inloggen

Selecteer één van de onderstaande links om in te loggen.